Många av oss kan tycka att det är obehagligt att gå till tandläkaren. Men för en del, som lider av tandvårdsfobi, tar rädslan över helt. Genom terapi kan dock de allra flesta med tandvårdsfobi botas.
Att känna oro och obehag inför ett tandläkarbesök är väldigt vanligt. Varannan svensk tycker att det är obehagligt att gå till tandläkaren. Men för omkring fem procent av befolkningen är rädslan och ångesten så stark att de helt eller delvis undviker tandvården. Michael Albäck är psykolog på Folktandvården på Danderyds sjukhus. Han tar emot patienter som lider av svår tandläkarskräck, eller tandvårdsfobi som det egentligen heter. Vad man är rädd för varierar kraftigt, berättar han. Somliga är rädda för tandläkarborren eller för att ta en spruta, andra tycker att det är obehagligt att bara sitta i väntrummet. Gemensamt är dock att rädslan i många fall grundar sig i ett trauma.
– Ofta handlar det om att man har varit med om en otäck upplevelse hos tandläkaren under barndomen, förklarar Michael.
Den upplevelsen, tillsammans med olika intryck av miljön och dofter, sitter kvar. Rädslan för att återuppleva detta är så stark vilket gör att man på alla sätt undviker att gå till tandläkaren och istället går med trasiga tänder och tandvärk – ända tills ett tandläkarbesök inte längre går att komma ifrån.
– Jag möter patienter som inte har gått till tandläkaren på 25 år och som till och med har dragit ut tänder själva. Många går med ständig tandvärk i flera år innan läget blir akut och de måste få vård, säger Michael.
Den som väntar många år med att gå till tandläkaren tvingas inte bara utstå svår värk, det leder också till sämre hälsa överlag och försämrad livskvalitet. Bristande kontakt med tandvården medför också risk att drabbas av sämre tänder och munhälsa men även av andra sjukdomar. Smärtan som många dras med gör också att de påverkas starkt psykiskt och det kan få konsekvenser som utbrändhet och sjukskrivning. Tandvärken och oron för att det kan synas att man inte har varit hos tandläkaren på länge leder också till att man undviker sociala sammanhang.
– Många upplever också sin fobi som något skamligt, en del berättar inte ens om det för sin partner, berättar Michael.
KBT varvas med tandläkarbesök
Idag finns det speciella kliniker som erbjuder behandlingsprogram för de som lider av extrem rädsla för tandvård. Programmet består vanligtvis av terapi, ofta kognitiv beteendeterapi, varvat med besök hos tandläkaren. Under KBT-behandlingen får patienterna berätta om sin rädsla och de får hjälp att successivt närma sig miljön och utrustningen som finns hos tandläkaren. Det kan till exempel handla om att bekanta sig med olika instrument, se filmklipp från undersökningar och behandlingar och sätta sig i en tandläkarstol. Ett annat alternativ är att genomgå den tandvårdsbehandling man behöver under lugnande medicinering som narkos.
– Men det är dyrt och hjälper inte heller patienten att få bukt med grundproblemet. Man är inte mindre rädd efteråt, menar Michael.
Är man är rädd ska man komma ihåg att det finns goda möjligheter att bli av med sin fobi. Ett viktigt första steg dit är att ta kontakt med vården så snart det går.
– Vänta inte med att söka hjälp. Många tror att de är ensamma och talar inte om sin fobi med någon annan. När de sedan får höra hur vanligt det är med tandvårdsfobi blir de både överraskade och lättade. Var också öppen med rädslan i kontakt med tandvården. Tala om att du är rädd och var tydlig med att du vill ha hjälp, avslutar Michael.
Åtta bra anledningar till varför du ska gå till tandläkaren
1. Genom att regelbundet gå till tandläkare och/eller tandhygienist får du kontroll över hur tänder och tandkött mår.
2. Vanliga tandsjukdomar som karies och tandlossning är lättare att behandla om de upptäcks tidigt.
3. Väntar du för länge med till exempel hål i tanden finns det risk för att hålet går ner till nerven och kan orsaka tandvärk.
4. Genom att upptäcka problem i tid kan du även undvika jobbiga och dyra ingrepp.
5. Även andra besvär och sjukdomar som muntorrhet, diabetes och hjärtproblem kan upptäckas i munnen vid en undersökning.
6. Årliga besök hos tandläkare och tandhygienist hjälper dig att hålla tänderna rena, även på ställen där du själv har svårt att komma åt.
7. Ny brittisk forskning visar att vuxna som regelbundet går på kontroller har både mindre problem med hål i tänderna och fler tänder kvar än de som inte gör det.
8. Om du har dålig andedräkt, något som dessutom många som lider av är omedvetna om, kan du få hjälp och råd hos tandläkaren eller tandhygienisten.
Källa: 1177, Tandläkartidningen, Folktandvården